راهبند
انواع راهبند اتوماتیک
راهبند وسیله ای است که برای کنترل عبور و مرور خودروها و جلوگیری از ورود خودروهای غیر مجاز به داخل مجموعه ها یی مانند بیمارستانها،ادارات،شرکت ها،مجتمع های مسکونی،پارکینگ ها و... استفاده میشود.امروزه راهبندها بصورت اتوماتیک عمل میکنند و دیگر مانند گذشته از راهبندهای دستی استفاده نمیشود.
راهبندها به شکل های مختلفی بنابر نوع نیاز مجموعه ها وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم.روش کار راهبندهای اتوماتیک غالبا بصورت استفاده از ریموت کنترل و کلید دستی است اما در راهبندهای جدید و بروز میتوان از سیستم های RFID وریدرهای برد بلند نیز استفاده کرد.
راهبند اهرمی(میله ای)
راهبند اهرمی دارای یک میله از جنس آلومینیوم و سبک است که به اندازه های مختلف وجود دارد و برای مسدود کردن مسیر به صورت افقی و عمودی بالا پایین میرود.این اهرم توسط یک موتور محرک که الکترومتور ویا هیدرولیک است و یک گیربکس حرکت خود را انجام میدهد. راهبندهای اهرمی به نسبت انواع دیگر راهبندها بیشتر مورداستفاده قرار میگیرند طول میله این راهبندها معمولا ۴تا ۸متر متغییر هستند.
برای مکانهایی که مسقف هستند معمولا از بازوهای تاشونده استفاده میشود که به صورت ۹۰درجه و ۱۸۰درجه هستند. در راهبندهای میله ای برای حفظ تعادل و کمک به موتور از فنر استفاده میشود همچنین بر روی میله یا بوم برخی از انواع این نوع راهبندها از LED برای وضوح بیشتر در تاریکی شب استفاده میشود.
راهبند ستونی (بولارد)
راهبند ستونی، استوانه ای فلزی و محکم است که توسط فنداسیون در داخل زمین قرار میگیرد و به هنگام فرمان توسط موتور الکتریکی داخل زمین بالا پایین میرود .برای بستن مسیر مجموعه هایی که نیاز به برقراری امنیت بالایی دارند معمولا از راهبندهای ستونی استفاده میشود و با توجه به عرض مسیر از دو یا چند ستون استفاده میشود.

به این نوع راهبندها بولارد نیز گفته میشود و قیمت آنها نسبت به دیگر انواع راهبند بسیار بالاتر است برای تردد ها بالا معمولا از موتور هیدرولیک دراین نوع راهبند استفاده میشود به این نوع راهبندها ضد تروریست هم گفته میشود.
راهبند نیزه ای
راهبند های نیزه ای یک تکنولوژی نو ظهور در حوضه راهبند های وسایل نقلیه است . این راهبند ها برای منهدم کردم لاستیک های وسایل نقلیه استفاده میشوند و از این رو از این راه بند در جاده های با امنیت بالا یا در ورودی مناطق نظامی استفاده میشود.راهبند نیزه ای در ابعاد و مقاومت های مختلف قابل طراحی و تولید است.این سیستم میتواند لاستیک یک خودرو سواری را از بین برده و یا به غلطک های یک تانک جنگی آسیب بزند و آن را زمین گیر کند.
سره نیزه ها از جنس فولاد آب دیده بوده و با ارتفاع 10 تا 40 سانتی متر موجود است.این راه بند با توجه به نیاز و محل قرار گیری میتواند عرض طول و یا حتی ارتفاع متفاوتی داشته باشد.
همچنین به دلیل اینکه راهبند نیزه ای در داخل زمین قرار دارد و بایستی در فصول سرد و همچنین مناطق سردسیر با همان سرعت عمل کند، این نکته را در راهبند نیزه ای دارای اهمیت می کند از این رو راهبند نیزه ای تا دمای منفی 35 درجه نیز با همان سرعت عمل می کند. به عبارتی قدرت راهبند نیزه ای به گونه ای است که قادر به شکستن یخ زدگی می باشد.

راهبند صفحه ای
این نوع از راهبندها شامل یک صفحه فولادی ضخیم می باشند که درون فنداسیون مخصوص به خود در داخل زمین کار گذاشته می شوند. هنگامی که بخواهید مسیر عبور را مسدود نمایید، یک سیستم محرک هیدرولیک و یا الکترومکانیک صفحه را به سمت بالا حرکت داده تا به صورت مانع در برابر عبور وسایل نقلیه قرار بگیرد و کل مسیر رعبور را ببندد.با توجه به ضخامت بالای صفحه متحرک این نوع راهبند، نیروی های ناشی برخوردهای شدید را به خوبی تحمل می کند. بنابراین می توان از آن در ورودی مراکز حساس نظامی و سیاسی به منظور جلوگیری از وقوع عملیات خرابکارانه و تروریستی استفاده نمود.
تفاوت راهبند هیدرولیک و الکترومکانیک
راهبند هیدرولیک
راهبندهای هیدرولیک به علت استهلاک مکانیکی کمتر نسبت به راهبندهای الکترومکانیک، برای محل های پرتردد مناسب تر می باشند. راه بندهای هیدرولیک را براساس ولتاژ تغذیه موتور می توان به دو گروه ۲۴ ولت و ۲۲۰ ولت تقسیم نمود. مزیت عمده مدل ۲۴ ولت قابلیت افزودن باتری پشتیبان برای استفاده از راه بند در هنگام قطع برق می باشد.
سیستم محرک در این راهنبدها شامل یک موتور الکتریکی، پمپ روغن، محفظه روغن و سیلندر هیدرولیک می باشد. با روشن شدن موتور، پمپ روغن به حرکت درآمده و روغن را با فشار بالا از مخزن تخلیه و وارد سیلندر هیدرولیک می نماید. با ورود و خروج روغن در سیلندر هیدرولیک، پیستون درون آن به سمت بالا و پایین حرکت می کند. انتهای آزاد پیستون به کمک اهرم بندی به شفت خروجی متصل می شود و از سمت دیگر میله راهبند نیز از مرکز دوارن خود به شفت خروجی متصل می گردد. بدین ترتیب حرکت پیستون درون سیلندر هیدرولیک به میله راهبند منتقل شده و نیروی لازم برای حرکت آن را تامین می کند.
راهبند الکترومکانیک
راهبندهای الکترومکانیک دارای یک موتور الکتریکی می باشد. نیروی خروجی شفت موتور وارد یک جعبه دنده (گیربکس) می شود تا از طریق آن نسبت قدرت و سرعت شفت متحرک تنظیم شود. مرکز دوران میله راهبند دارای یک سوراخ دندار بوده که بر روی شفت خروجی جعبه دنده متصل می شود. از این طریق زنجیره انتقال قدرت کامل شده و نیروی محرک موتور به میله راهبند منتقل می شود.
نحوه ی حرکت راهبند های الکترو مکانیک به این گونه می باشد که نسبت قدرت و سرعت شفت موتور از طریق وارد شدن نیروی خروجی شفت موتور وارد یک جعبه دنده یا همان گیربکس تنظیم می شود و مرکز دوران میله ی راهبند که دارای یک سوراخ دندانه دار هست به شفت خروجی جعبه دنده متصل می شود . بنابرین زنجیر انتقال قدرت کامل می شود و نیروی محرک موتور به میله ی راهبند منتقل می شود .
چگونه راهبند های ستونی می توانند امنیت ساختمانها و اطراف آن را تامین کنند؟!
یکی از انواع راهبند ها موانع ستونی هستند که باعث ایجاد امنیت در فضای مورد استفاده می شوند، انواع مختلفی از این نوع راهبند ستونی بر اساس اندازه، طرح،جنس وجود دارد که مشهورترین آنها قوطی های استیل ضد زنگ است که علاوه بر یک مانع امنیتی برای عابرین پیاده باعث کنترل ترافیک می شود. برای حفاظت از تجارت گزینههای مختلفی در دسترس است که برای انتخاب بهترین موقعیت باید درک کاملی از تفاوت بین موانع امنیتی داشته باشیم و متناسب به نیاز و محل نصب بهترین گزینه را انتخاب کنید.
راهبندهای ستونی هیچ محدودیت تردد برای عابرین پیاده پیاده ندارند و به راحتی و آزادانه می توانند از هر کجا بخواهند حرکت کنند. اما در مدل های نرده ای و بلوکی، اگر هنگام نصب محلی برای تردد عابرین گذاشته نشود باعث هرج و مرج و ترافیک می شود. راهبند ها چگونه امنیت را حفظ میکنند؟! محدود کردن ورود غیرمجاز اصلی ترین کانون توجه امنیتی است که این امر باعث ایجاد بازدارندگی میشود و امنیت موثری را در محیط اطراف ایجاد میکند.
راهبند های ستونی در اطراف ساختمان ها باعث میشود از برخورد اتومبیل به صورت عمد یا چه تصادفی به ساختمان ها جلوگیری شود که این امر خود باعث امنیت عابرین پیاده و کودکان اطراف ساختمان میشود که هیچ اتومبیلی نمیتواند وارد محدوده پیاده رو شود.

اگر با خودرو شخصی و یا آژانس وارد بیمارستان و یا محیط های اداری و کارگاهی شده باشید به احتمال زیاد یک توقف کوچک در درب نگهبانی و کیوسک آن محل داشته اید و منتظر این بودید که لوله دراز زی که با یک موتور جابجا میشود بالا برود و اجازه ورود به داخل محوطه به شما داده شود همین وسیله ای که از دیدگاه عمومی لوله نامیده میشود راهبند نام دارد.موارد استفاده از راهبند در درب ورودی بیمارستان ها و ارگان های دولتی و دانشگاه ها و سایر اماکن حتی مجتمع های مسکونی میباشد که تحت نظارت و کنترل نگهبان و شخصی است که در کانکس قرار دارد بوسیله یک ریموت بالا و پائین میرود و برخلاف تصور عموم تکنولوژی خاصی ندارد.
امروزه در ساخت و سازهایی که در سطح شهرها و مناطق وجود دارد پس از اتمام مراحل ساخت ابتدا به ساکن پیمانکار اقدام به خرید و نصب راهبند میکند تا از ورود هر شخصی به داخل جلوگیری شود.دلیل استفاده از راهبند در اماکن دولتی مسائل امنیتی میباشدنسل قدیم راهبند ها بوسیله یک لوله آهنی سنگین ساخته میشد که یک سر آن به پایه نگهدارنده متصل میشد و با یک قرقره و دستگیره جابجا میشد.برای بالا بردن راهبندهای قدیمی یک نفر باید به طور مداوم و همیشگی در کنار دستگیره راهبند می ایستاد تا اقدام به حرکت دادن آن کند.
اما در ساخت نسل جدید از تجهیزات و تکنولوژی های نوین بهره میگیرند که کار را بسیار ساده کرده است.همان لوله به اصطلاح بلندی که مداوم بالا پائین میشود دیگر از جنس آهن سنگین نیست و از پلاستیک های فشرده و مقاوم و یا از آلیاژهای فلزی سبک ساخته میشود که با هر نوع شرایط آب و هوایی پشتیبانی میکند و در صورت تابش نور مستقیم آفتاب و گرمای بیش از اندازه دچار آسیب دیدگی نمیشود و همچنین در صورت بارش برف و باران و سرمای زیر صفر درجه هم واکنشی از خود اعم از زنگ زدگی نشان نمیدهد.
راه بندهای امروزی به یک باکس مستصیلی شکل که روی زمین قرار دارد متصل میشود و قسمت انتهایی لوله به موتور موجود در باکس وصل شده است موتور راهبند از قدرت بسیار بالایی برخوردار است تا بتواند وزن میله را تحمل کند و توانایی هزاران هزار بار جابجایی آنرا داشته باشد و موجب خرابی نشود.
روی این جعبه و باکس هم امروزه دوربین نصب میشود که برای مسائل امنیتی بسیار مفید است.روی این میله هم طرح هایی با رنگ قرمز هک شده است تا توجه راننده را به خود جلب کند و ایست کامل را قبل از برخورد به آن انجام دهد.مدت زمان و بازه زمانی که راهبند طول میکشد تا باز شود حدود ۶ الی ۸ ثانیه میباشد حتی زمان باز و بسته شدن برخی از راهبند ها حدود ۴ ثانیه میباشد که باید موتور آن بسیار قوی باشد تا بتواند در این بازه زمانی کوتاه میله را جابجا کند.ابعاد میله هم سفارشی است و در برخی از محصولات طول میله آن حدود ۱ الی شش متر میباشد اما اگر اندازه درخواستی شما در محصولات موجودی شرکت وجود نداشت میتواند سایز مورد نظر خود را سفارش دهید.
پر مصرفترین راهبندی که میتوان از آن نام برد، راهبند بوم دار یا تیرک دار است که در اکثر ورودیهای پر تردد استفاده می گردد. استفاده از این نوع راهبند برای جلوگیری از ورود و خروج وسایل نقلیه غیر مجاز از معبر است و امنیت مکان در اولویتهای بعدی قرار میگیرد. از این رو با برخورد خودرو با بوم این نوع راهبندها، عمدتا بوم شکسته و خودرو میتواند عبور کند، هر چند که به خودرو نیز خسارت وارد میشود.از دیگر ویژگی های راهبند می توان به قابلیت اتصال انواع تجهیزات کنترل تردد (دوربین تشخیص پلاک، تگ RFID، دستگاه کارتخوان و … ) اشاره کرد که می توان با این تجهیزات راهبند را هوشمند کرد تا در غیاب نگهبان کار خود به درستی انجام دهد.
سیستم هیدرولیک در تولید راهبند ها میتواند تفاوت را چشم گیر کند زیرا باعث از بین رفت اصحطکاک قطعات می شود و عمر دستگاه بالا رفته و همچنین نیاز به سرویس های دوره ای به حداقل می رسد، البته این در صورتی است که تردد ما در شبانه روز بالاتر از ۵۰۰ مرتبه باشد.راهبند هایی که به صورت آکاردئونی هستند در آنها بازوی افقی وجود ندارد و به شکل آکاردئون باز و بسته می شود. این نوع راهبند ها از ورق های آهن تشکیل شده است و برای بالا بردن امینت در آنها از چشم مادون قرمز استفاده می شود.قبلا” برای اینکه ورود و خروج اتومیبل ها به پارکینگ را کنترل کنند، از زنجیر و معابر پلاستیکی استفاده می کردند، اما امروزه راهبند های مخصوص پارگینگ وارد بازار شده است که از آنها برای پارکینگ های بزرگ استفاده می شود.
توجه داشته باشید که انتخاب راهبند پارکینگ با توجه به نوع پارکینگ و همچنین بودجه قابل تغییر است.از رایج ترین و عمومی ترین راهبندها از نوع اهرمی بوده و اصلی ترین دلیل آن هم ارزان بودن این نوع راهبند ها می باشد که باعث شده بیشتر از انواع دیگر راهبند ها کاربرد داشته باشد. راهبند های افقی یا اهرمی در اصل یک کابینت به ارتفاع حدودا” یک متر است که روی زمین به صورت عمودی نصب می شود و دارای اهرمی با طول های مختلفی مانند 2 تا 8 متر می باشد و از طریق آن مسیر عبور خودرو ها را می توان کنترل نمود.
راه بند اتوماتیک به راحتی پایین و بالا رفته و نیاز به اتصال به زمین ندارند و در حالتی که اتومبیل از روبه رو می آید به صورت اتوماتیک افقی شده و بعد از عبور وسیله نقلیه، دوباره پایین می آید و در زمان برخورد احتمال تصادف یا خسارت کاهش می یابد.
در متن های بالا گفتیم که راهبند های اهرمی اتوماتیک از نظر ایمنی و امنیت نسبت به گذشته بسیار ارتقا یافتند , یکی از دلایل وجود این ایمنی و امنیت بالا , وجود دوربین مدار بسته بر روی راهبند است , وظیفه این دوربین ثبت پلاک و اطلاعات وسایل نقلیه , در هنگام تردد میباشد , بدین ترتیب اگر شما برای دفعات ابتدایی با این راهبند روبه رو شوید , راهبند شما را جزو افراد غیر مجاز شناخته و اجازه ورود نمیدهد و تنها این کار به دست نگهبان انجام شود امکان پذیر است .اما پس از مدتی اطلاعات پلاک اتوموبیل شما , توسط دوربین مدار بسته ثبت شده , و راهبند شما را جزو افراد مجاز قرار میدهد, بدین صورت راهبند به صورت اتوماتیک برای شما باز خواهد شد.
بسیاری از مشتریان وقتی برای خرید راهبند مراجعه می کنند، تنها مدل های بازویی را می شناسند و البته این مسئله تا حدود زیادی درست است. به هر حال مدل های بازویی در دو نوع اتوماتیک و دستی به فروش می روند.
راهبند های بازویی باید قابلیت تنظیم نیروی مورد نیاز را داشته باشند، یعنی این که شما بتوانید سرعت و قدرت را تنظیم کرده تا در صورت عبور و مرور پشت سر هم کار با سرعت بیشتری انجام شود. ضمن این که کارکرد این سیستم باید به صورت پیوسته و بدون مشکل باشد.
در ساخت نسل جدید راهبند از تجهیزات و تکنولوژی های نوین بهره میگیرند که کار را بسیار ساده کرده است.همان لوله به اصطلاح بلندی که مداوم بالا پائین میشود دیگر از جنس آهن سنگین نیست و از پلاستیک های فشرده و مقاوم و یا از آلیاژهای فلزی سبک ساخته میشود که با هر نوع شرایط آب و هوایی پشتیبانی میکنددرجه حفاظتی IP : بسیاری از تجهیزات الکترونیکی باید در طول مدت استفاده در مواجه شدن با آلایندهها، رطوبت و ضربه از خود مقاومت نشان دهند. درجه محافظت که معمولا به عنوان (IP (Ingress Protection بیان می شود، مشخصکننده ی این موضوع است که تا چه حد میتوان بدون در نظر گرفتن امنیت به مقاومت دستگاه اطمینان کرد.
راه بند ها از نظر سیستم محرکه به دو نوع راه بند مکانیک و راه بند هیدرولیک تقسیم می شوند که الکترومکانیک دارای میزان تردد در ساعت کمتر و قیمت پایین تری نسبت به نوع الکتروهیدرولیک با قابلیت تردد بسیار بالا و قیمت بالاتر میباشداین ویژگی باعث می شود از یک نوع راهبند با کیفیت متوسط برای طیف وسیعی از اماکن در عرض های مختلف استفاده نمود. به طور مثال شرکت های زیادی هستند که راهبند بازویی تلسکوپی در اندازه 4 تا 6 متر تولید نموده اند تا بتوان از آن در اکثر ورودی ها استفاده نمود. نمونه ای از این محصولات را شرکت بتا و سیماران تولید نموده اند.
سیستم های الکترومکانیکی استفاده بیشتری داشته و ارزان قیمت تر می باشد و سیستم هیدرولیکی با قیمت بیشتر استفاده محدودتری نیز دارد.البته اگر تعداد تردد در روز زیاد باشد باید از راهبند هیدرولیکی استفاده کنید زیرا در اثر کارکرد بالا داغ نمیشود.
اگر راهبند در کنار درب ورودی نباشد به راحتی و بدون هیچ مجوزی میتوان به داخل مکان رفت که بر اساس مسائل امنیتی این موضوع کمی پیچیده است.در صورت وجود فردی که کنترل آنرا در دست دارد میتوان به طور کامل خودرو و فردی که قصد دخول به محوطه دارد را وارسی میکند اگر مشکلی نبود راه برای او باز میشود اما در صورت وجود هرگوهه شک و شبه ای نگهبان میتواند از باز کردن راه خودداری کنید و برای بررسی نهایی جهت آشنایی بیشتر و کسب اطلاعات و درخواست کارت شناسایی نگهبان با فرد صحبت های لازم را انجام دهد و در صورت نبودن مشکل راه را برای فرد باز کند در غیر اینصورت از ورود فرد ممانعت کند.
این نوع از راهبندها شامل یک صفحه فولادی ضخیم می باشند که درون فنداسیون مخصوص به خود در داخل زمین کار گذاشته می شوند. هنگامی که بخواهید مسیر عبور را مسدود نمایید، یک سیستم محرک هیدرولیک و یا الکترومکانیک صفحه را به سمت بالا حرکت داده تا به صورت مانع در برابر عبور وسایل نقلیه قرار بگیرد و کل مسیر رعبور را ببندد.
این نوع از راهبندها شامل یک استوانه متحرک از جنس فولاد می باشد. این سیلندر درون زمین قرار گرفته و به کمک یک مرکز کنترل می توان بالا و پایین رفتن آن را کنترل نمود. در زیر پوسته این استوانه مجموعه سیلندر و پمپ هیدرولیک قرار گرفته که با پمپاژ روغن حرکت سیلندر را امکان پذیر می کند. نصب راهبندهای ستونی نسبت به سایر مدل های راهبند دشوارتر بوده و برای نصب آن به یک حفره به عمق تقریبی 1.5 متر نیاز است.
راهبندهای دسته اول بیشتر برای محیطهای مسکونی، اداری و تجاری که از لحاظ امنیتی زیاد مهم نیستند استفاده می شوند و راهبندهای دسته دوم برای محیطهای نظامی و محیطهایی که از لحاظ امنیتی بسیار مهم می باشند مورد استفاده قرار می گیرند. بطور مثال در دسته راهبندهای ضد تررویست ، بولاردهایی هستند که توانایی برخورد با کامیونی به وزن 6.5 تن با سرعت 70 کیلومتر بر ساعت را دارا بوده و اجازه عبور از معبر را نخواهند داد.